Persbericht per 30 mei 2018


30.000 EHBO’ers duiken in wereld Drank en Drugs

Donderdag 24 mei 2018 hebben de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO en EHBDD een samenwerkingsovereenkomst getekend. De leden worden door de ervaren instructeur van EHBDD meegenomen in de dynamische wereld van “Drank en Drugs” en krijgen de kennis hoe als hulpverlener daarop te reageren. Dat doen zij met behulp van een ervaren LOTUS-slachtoffer om zo realistisch mogelijk de werkelijkheid te benaderen.

Voorzitter De Wilde van de Koninklijke EHBO is blij dat de vrijwilligers op een betaalbare manier hun kennis kunnen vergroten: “Als EHBO’ers oordelen wij niet, maar zetten wij ons in om zo goed mogelijk hulp te verlenen. Ook aan mensen bij wie drank of drugs een niet gewenste uitwerking hebben.” Lars van Driel, directeur van EHBDD, ziet de wisselwerking als pluspunt: “Het gebruik van drank en drugs neemt de afgelopen jaren toe. Voorheen kwam je het gebruik van middelen met name tegen bij grootschalige evenementen maar de afgelopen jaren is het gebruik van middelen ingeburgerd in diverse settingen binnen onze maatschappij. Het is fijn dat wij onze kennis zo kunnen delen met een grote groep hulpverleners.”

Door op diverse plaatsen in het land een betaalbare opleiding te bieden kunnen de vrijwilligers van de Koninklijke EHBO, die actief zijn bij vele grote en kleine evenementen, kennis opdoen over de meest voorkomende middelen en de trends in gebruik en de effecten die de verschillende middelen hebben op het lichaam. Dat stelt ze in staat tijdig te signaleren, reageren en triageren met specifieke kennis over hoe te handelen bij EHBDD.


Over KNV EHBO

De Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken, werd in 1893 opgericht.

Zij heeft zich in de bijna honderdvijfentwintig jaar van haar bestaan, ontwikkeld tot de grootste vereniging op het gebied van eerste hulp.

De vereniging telt ongeveer 500 grote en kleinere afdelingen, met in het totaal circa 30.000 leden. Alle leden zijn op een of andere wijze actief op.

Over EHBDD

EHBDD is opgericht met als doel om de kennis en vaardigheden van de EHBO vrijwilligers te verhogen.

De EHBDD is onafhankelijk en certificeert instructeurs en cursisten die in bezit zijn van een geldig diploma ‘Eerste Hulp’. EHBDD heeft als doel om de specifieke kennis en vaardigheden die behoren bij het verlenen van eerste hulp van slachtoffers die onder invloed zijn van alcohol en/of drugs over te dragen.

Daarnaast levert de EHBDD gespecialiseerde evenementenhulpverleners en leveren zij een bijdrage aan de kennisontwikkeling in Nederland ten behoeve van ‘Eerste Hulp bij Drank en Drugsongevallen’.

Vliegtuig met brand aan boord op vliegbasis Woensdrecht 'Een feest van een oefening'HOOGERHEIDE - 'Heb je hoofdpijn? Ben je duizelig? Kun je je arm nog bewegen?' Het zijn de vragen waarvan je hoopt dat ze je nooit gesteld worden. Gelukkig is het deze dinsdagavond maar een oefening. Van de jubilerende EHBO-vereniging Bergen op Zoom om precies te zijn.

De leden van de 75-jarige club stellen de vragen om te weten wat hun slachtoffers mankeren en de lotusfiguranten spelen hun rol met verve.

Eigenlijk is het een soort feestje, legt voorzitter Carla Sperling-de Wit uit. De 130 leden van de vereniging wilden bij het jubileum graag een uitdagende oefening en die krijgen ze dinsdagavond. De plaats van handeling: het Brandweer Oefen & Training Centrum (BOTC) op de Vliegbasis Woensdrecht.

"Een unieke kans om hier te komen. En we leren hier ook bijstand te verlenen in een kritieke situatie.''

Het scenario voor de oefening blijkt een noodlanding van een vliegtuig te zijn. Aan boord is brand uitgebroken. De passagiers moeten opgevangen en verzorgd worden.

Tijdens het incident zijn veel automobilisten gestopt op een naastgelegen autoweg. In alle chaos is tot overmaat van ramp een kettingbotsing ontstaan.